Op 1 mei startte Sirris, samen met LSEC, een nieuw project ter ondersteuning van bedrijven in de Vlaamse Maakindustrie. Het project (3IF genaamd) richt zich op een nieuwe ontwikkeling binnen de industriële automatisering, die verregaande gevolgen zal hebben op kostenreductie en kwaliteitsverbetering binnen uw productieomgeving. Het project wordt ondersteund door het IWT - Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie, ter ondersteuning van innovatie en   economische ontwikkelingen van de Vlaamse Regio.

Registratie: Klik hier


Industrieel Internet en de Vlaamse Maakindustrie – Een korte toelichting

De laatste 2 eeuwen hebben verschillende innovatiegolven de wereld doen veranderen. De Industriële Revolutie voorzag in technologie toegepast op de maakindustrie, en leidde tot een tijdperk van ongekende welvaart. De Internet Revolutie bood machines te connecteren en informatie uit te wisselen.

Deze twee samen hebben de aanzet gezet tot een nieuwe innovatiegolf, die we het Industrieel Internet, oftewel Industrial Internet of Things (IIoT) noemen. Deze laatste golf verlegt de grenzen van machines en zal de productiviteit, efficiency en flexibiliteit van het productieproces drastisch veranderen

IIoT moet zeker niet gezien worden als een domein enkel relevant voor grote fabrikanten. Er zijn vele aspecten binnen de dagelijkse activiteiten binnen de typische Vlaamse KMO, die gereed zijn voor het type verbeteringen geleverd met behulp van Industrial Internet of Things toepassingen; en die tastbare voordelen bieden met een snelle return on investment.
[Denk bijvoorbeeld aan arbeidsintensieve werkzaamheden binnen uw productieomgeving zoals pen- en papier verzamelen van data en het verwerken van data in Excel spreadsheets. Of waar u sensoren zou willen plaatsen om bijvoorbeeld de temperatuur te kunnen meten of de opening van een machinedeur te detecteren. Dit zijn eenvoudige voorbeelden, waarin IIoT oplossingen een eerste randvoorwaarde bieden om meer geavanceerde informatie vanuit de fabriek te krijgen, en de basis te leggen voor toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld remote monitoring en productie, en geavanceerde, betrouwbare data analyses]
Het 3IF – Project:

Binnen het 3IF – Project, ondersteunen wij KMO’s en toeleveranciers binnen de Maakindustrie, om hen optimaal gebruik te laten maken van de mogelijkheden die IIoT biedt.

Het project is opgebouwd rondom de volgende hoofdthema’s:

1. Het ontwikkelen van Industrieel Internet in Vlaanderen
2. Het regionaal en internationaal promoten van Vlaamse expertise
3. Participeren in transformatiemodellen die IIoT mogelijk maken
4. Het ontwikkelen van zelfevaluatie –tools
5. Het bieden van advies- en supportdiensten aan KMO’s

Wat heeft 3IF concreet aan u als KMO te bieden?

  • 3IF ondersteunt u bij het onderzoeken van het concept van Industrieel Internet of Things en haar praktische toepasbaarheid op de fabrieksvloer, middels inspiratieseminars, workshops, conferenties, presentaties van succes- stories van andere KMO’s die hun ervaringen delen, persoonlijk advies en een Online Kennisbank
  • 3IF helpt u de relevantie, urgentie, voordelen en beperkingen te bepalen van de toepassing van IIoT – gerelateerde oplossingen specifiek binnen uw bedrijf, met een Online Evaluatie Tool, Bedrijfsscan, Workshops en persoonlijk advies
  • 3IF ondersteunt u bij het ontwikkelen van innovatieplannen en het implementeren van innovaties, en uw doelstellingen te behalen op het gebied van kostenbesparing en kwaliteit in het productieproces, middels transformatieworkshops en individuele bedrijfsbegeleiding.

 

Persoonlijke Uitnodiging: Bijeenkomst Gebruikersgroep

Bent u eindverantwoordelijke voor Procesautomatisering, IT-Manager, of Security Manager binnen de Maakindustrie of Industriële Automatisering?

U bent op 28 mei van harte welkom op de eerste gesloten bijeenkomst van de Gebruikers Groep, en de Raad van Wijzen, waarin we het 3IF- project verder zullen toelichten, de activiteiten die we ontwikkelen ter ondersteuning van de Vlaamse Maakindustrie; en u ook zullen uitnodigen om deel te nemen binnen de Gebruikers Groep.

Indien u inschrijft, dan ontvangt u automatisch een uitnodiging voor het aansluitende evenement in de middag rondom Cyber Security in Industriële Omgevingen (IAS2015- Industrial Automation Security).

Praktische details en inroosteren:

Evenement: 3IF - Gebruikers Groep Bijeenkomst
Datum: Donderdag 28 mei 2015, van 9.00 – 11.30
Locatie: De Hoorn, Leuven
Registratie: Klik hier